A munkahelyi ingázás és a környezetvédelem kapcsolata

Hári Judit profil kép
Burjánzó zöld növényzet az irodaházak teraszain

Ma már nem kérdés a cégek felelőssége a környezetvédelemmel kapcsolatban. A társadalom egyre szélesebb rétege érzi úgy, hogy kötelessége odafigyelni a környezet terhelésére.

Míg korábban területi alapon határozták meg az ökológiai lábnyomot, ma már sokan foglalkoznak azzal, hogy szervezeti szinten mennyi lehet a környezeti terhelés és hogyan lehet azt csökkenteni.

Először általában azzal foglalkozik a vezetőség, hogyan lehet optimalizálni az irodaépület üzemeltetését, energiafelhasználását, átalakítani a munkahelyi szokásokat (pl. papír-, vízhasználat, hulladékgyűjtés stb.). De mi a helyzet a munkába való ingázás terhével?

Egy 2018-as felmérés szerint az európai dolgozók átlagosan 1 óra 24 percet töltöttek naponta utazással, átlagosan 28,56 km-et tettek meg, több, mint 20%-uk pedig minimum 90 percet ingázott minden egyes nap. Környezeti szempontból nagy terhet jelentett, hogy az autóval egyedül közlekedők száma nőtt, ezáltal állandó dugókat okozva a városban.

Infografia az ingázás időtartamáról és a út hosszáról Európában

Nem elhanyagolható tény, hogy az ingázás miatt sokkal kevesebb szabadidő jut sportolásra, kikapcsolódásra, családra. Általánosan elmondható, hogy azok a munkavállalók, akik sokat ingáznak hajlamosak gyakrabban munkahelyet is váltani, hiszen nem bírják hosszútávon az időhöz való kötöttséget.

Ami a nemzetközi üzleti utazásokat illeti, rendkívül magas a légiforgalom környezeti terhe. Az idő sürgető tényezője mellett érdemes átgondolni, hogy valóban személyes jelenlétre van-e szükség minden esetben vagy megoldható online konferenciahívás keretében is a megbeszélés. Amennyiben mindenképp indokolt a találkozó, akkor is rendelkezésre állnak alternatív közlekedési eszközök (pl. vonatközlekedés).

A pandémia megjelenésével, illetve a home office széleskörű bevezetésével hatalmasat változott ez a tendencia: a munkahelyre ingázók száma jelentősen lecsökkent. Több felmérés is kimutatta, hogy a munkavállalók szerint az egyik fő előnye a távmunkának, hogy nem kell minden nap bejárni az irodába és ezt az időt sokkal hatékonyabban tudják kihasználni. A rugalmas munkafeltételeknek köszönhetően, nagyobb autonómiát kapnak az emberek a saját területükön belül, felelősségteljesebben állnak a munkához és elköteleződésük is nő. Ma már a különböző technológiai megoldások, online kommunikációs eszközök, projektmenedzsment platformok kiválóan támogatják az otthoni munkavégzést.

Ehhez az Invensol SAM Booking alkalmazása is hozzájárul, hiszen a felületen rögzíthetik a dolgozók, hogy az adott napon az irodából (pontosan melyik munkaállomásnál), vagy otthonról szeretnének dolgozni.

Az utóbbi év viszont bebizonyította, hogy a teljeskörű home office-nak is vannak árnyoldalai, nem alkalmazható kizárólagosan. Hiszen a dolgozóknak egyre nagyobb igényük van a szociális kapcsolataik ápolására, a kollégákkal való találkozásra, a közös brainstormingokra.

Elképzelhető, hogy a jövőben olyan hibrid megoldásra lesz szükség, ami teret enged a távmunkának, ugyanakkor lehetőséget biztosít az irodában való munkavégzésre is. Érdemes átgondolnia a vállalatnak, hogy azok számára, akik heti 2-3 alkalommal rendszeresen látogatnák az irodát, milyen környezetbarát közlekedési opciókat javasol.

Gyakori példa a cégek által szervezett egészségmegörző programok (lépésszámláló versennyel egybekötve), ezáltal nemcsak az iroda közvetlen közelében élők sétálnak a munkahelyre, hanem mások is motiválva érezhetik magukat.

Infografika a home office-ban dolgozók arányáról Európában

A tömegközlekedési bérletek támogatásán túl, érdemes népszerűsíteni a kerékpár, illetve az elektromos roller használatát is. Természetesen ezekhez ajánlott megfelelő tároló kialakítása is az irodaépületben, vagy annak bejáratánál. Továbbá ösztönözhetik arra a kollégákat, hogy osszák meg saját autójukat és együtt járjanak be a munkába vagy vegyék igénybe valamelyik elektromos autóbérlő cég szolgáltatását. Utóbbit akár a cafeteria rendszer keretén belül is.

Céges flotta esetén szintén hasznos alkalmazni a SAM-et. Flottakezelő moduljával pontosan nyomonkövethető a járművekkel kapcsolatos összes információ: az aktuális tulajdonos, szervizbérleti adatok, a biztosítás részletei, illetve a kapcsolódó költségek is.

Are you lost in the proptech news and office trends?
Don't worry, we will keep you updated if you sign up here:
Valid.
Please fill out this field.
Please fill out this field.

Our Partners

Vodafone logo Dome Facility Services Group logo Haas & Schmidt Lighting logo Irodakereso.hu logo Kinnarps logo Tungsram smart solutions logo